Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Gıda Kimyası ve İnsan Beyni Arasındaki İlişkiye Dair Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Önemli Açıklamalar!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini vurguladı. Tarhan, beyin-bağırsak aksı ve nöro beslenme alanının bu ilişkiyi araştıran kilit alanlar olduğunu belirtti.

Beyin ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran nöro beslenme biliminin önemine değinen Tarhan, yapılan araştırmaların tüketilen besinlerin davranışları ve kişiliği nasıl etkilediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu etkilerin epigenetik mekanizmalarla nesiller boyu aktarılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azaltarak depresyon riskini artırdığını vurguladı. Aynı zamanda yapılan araştırmaların beyinde mikroplastik tespit ettiğini ve bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici bir sonucu olduğunu kaydetti.

Otizmde beslenme ve bağırsak mikrobiyotasının rolüne değinen Tarhan, özellikle çocuklarda bu unsurların incelenmesi gerektiğini ve beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini belirtti. Dünyada otizm vakalarının arttığını ve tanının yanı sıra klinik vakalarda da ciddi bir artışın yaşandığını açıkladı.

“Alzheimer Hastalarında Obezite Sıkça Görülüyor”

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayan Tarhan, obezitenin Alzheimer hastalarında sıkça görülmesinin beyindeki hücrelerin erken yıpranmasına ve Alzheimer riskinin artmasına neden olduğunu belirtti. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bu süreci tetiklediğine dikkat çekerek, obezitenin fiziksel ve zihinsel sağlık için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Duygusal yeme tarzının da obeziteye yol açabileceğini belirten Tarhan, Türkiye’nin obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu söyledi.

Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye vurgu yapan Tarhan, nörokimyanın geleceğinin açlığı ve tokluğu etkileyen yeni ilaçların keşfine yönelik olduğunu belirtti. Geleceğin bu alanda olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Küresel ısınma kadınlarda kanser riskini artırıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yapılan araştırma, küresel ısınmanın meme, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri vakalarını ve kanser kaynaklı ölümleri artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, sıcaklık artışının özellikle kadınları daha savunmasız hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir