İstanbul’daki barış görüşmeleri Avrupa savunma hisselerini düşüşe geçirdi

Ukrayna-Rusya Barış Müzakereleri Avrupa Savunma Şirketlerini Etkiledi

Avrupa’da savunma şirketlerinin hisseleri, İstanbul’da Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak barış müzakerelerinin açıklanmasının ardından düşüşe geçti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üç yıl önce kesilen doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılması önerisini gündeme getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ev sahipliği yapmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın adil ve kalıcı barışla neticelenmesi için müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Ukrayna yönetimi de olumlu yanıt vermesinin ardından, uluslararası toplum bugün Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak barış görüşmelerine odaklandı.

Bu gelişmeler Avrupa genelinde savunma hisselerinin düşmesine neden oldu. Avrupa STOXX havacılık ve savunma endeksi son 5 günde yaklaşık yüzde 2 geriledi.

Siyasi Değişim Hisseleri Etkiledi

Yatırımcılar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda sürdürülebilir barışın gelmesi durumunda, bölge hükümetlerinin silah ve askeri teçhizata daha az harcama yapmak zorunda kalacağını öngörüyor.

Alman silah üreticisi Rheinmetall hisseleri 9 Mayıs’ta 1744 Euro ile zirvesini gördükten sonra yaklaşık yüzde 9 düşerek 1592 Euro’ya geriledi. Son 5 gündeki düşüş yüzde 3,25’i buldu.

Ukrayna-Rusya arasındaki devam eden savaş ve ABD’deki siyasi değişim, Avrupa’daki hükümetleri savunma harcamalarını artırmaya teşvik ederken, Leopard 2 tank üreticisi Rheinmetall hisse değerinin Ukrayna-Rusya Savaşı başlamasından bu yana yüzde 1400’den fazla yükselmesine dikkat çekti. Avrupa’nın en büyük mühimmat üreticisi Rheinmetall’ın toplam piyasa değeri ise hisselerindeki yükselişle birlikte 70 milyar Euro’nun üzerine çıkarak, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’i geride bıraktı.

İsveçli savunma şirketi Saab hisseleri son 5 günde yüzde 6,15, Fransız silah şirketi Thales hisseleri yaklaşık yüzde 5, İngiliz silah şirketi BAE Systems hisseleri yaklaşık yüzde 2 ve İtalyan Leonardo hisseleri yüzde 5 değer kaybetti. (AA)

Eurofighter için sensör sistemleri sağlayan Alman Hensoldt’un hisseleri de yaklaşık yüzde 4 geriledi. Fransız Safran’ın ve İngiliz Rolls-Royce hisseleri yüzde 1 değer kazanırken, Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus’ın hisse değeri neredeyse sabit kaldı.

Avrupa’daki savunma şirketlerinde yaşanan düşüş, Asya ve ABD’deki savunma şirketlerinin hisse performansına da yansıdı. F-35’in üreticisi Lockheed Martin Corporation (LMC) yatırımcısına yüzde 2,51 kaybettirdi.

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Silah Üreticileri

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan güvenlik tehditlerinin ardından özellikle Avrupa’da liderler savunma yatırımlarını artırma kararı almıştı. Avrupa ülkelerinin savunma bütçelerinde artışa yönelmesi savunma sanayi ve havacılık firmalarının hisselerinde hızlı yükselişlere yol açtı.

Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından Avrupa, savunma ve güvenlik politikalarında revizyona gitti. Trump’ın göreve gelmesiyle ABD ve Ukrayna arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlarken, ABD ve Avrupa arasında ekonomik ve savunma politikaları açısından ayrışmalar görüldü.

ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna görüşmelerinde dışlanan Avrupa’nın siyasi liderleri, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir bir savunma planı oluşturması için çalışmalar yapmaya başladı.

Başkan Trump’ın Avrupa’nın askeri kaynaklara daha fazla yatırım yapması gerektiğini söylemesinin ardından da Avrupa’daki silah üreticilerinin hisseleri yükselmişti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından envanterde oluşan boşluklar ve ABD ile yaşanan gerilim, Avrupa ülkelerini savunma sanayii alanında daha fazla harcama yapmaya itiyor.

Related Posts

S&P: Geçici rahatlama sağlanıyor; bazı riskler azaldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), ABD ile Çin arasında gümrük tarifelerine yönelik yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında, iki ülke arasındaki geçici anlaşmanın piyasaları kısmen rahatlattığını ancak …

Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Gençlerin çalışma hayatına katılımında yaşanan zorluklar, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları emekçiler için büyük sorun oluşturuyor. DİSK/Genel-İş’in hazırladığı rapor, bu sorunların çözümü için emekten yana politikalar gerektiğini vurguluyor.

Dev şirketin CEO’su servetine 40 milyar dolar daha kattı

Nvidia CEO’su Jensen Huang, yapay zekâ çiplerine yönelik talebin artmasıyla birlikte servetine servet kattı. Şirketin hisselerinde yaşanan sert yükselişle birlikte Huang’ın kişisel net serveti geçen yılki 80 milyar dolardan 120 milyar dolara çıktı …

Kurban pazarında fiyatlar fırladı: ‘Yüzde 100’e yakın arttı’

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık fiyatlarındaki artış besicilerin ve alıcıların gündeminde. Yüksek maliyetler ve talep düşüşü nedeniyle satışlarda zorlanan üreticiler bu yıl kâr marjlarının düştüğünü belirtiyor. Bayram öncesi kurbanlık alım satımında fiyat artışları dikkat çekiyor.

Bakan Kacır’dan savunma sanayii mesajı: Türk milletinin imzasını gökyüzüne attılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk milletinin öz evlatlarının Bayraktar, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, GÖKBEY, KAAN, KIZILELMA ile Türk milletinin imzasını gökyüzüne attıklarını bildirerek, “Bu yolda yürüyen, inançla, gayretle çalışan başta gençlerimiz olmak üzere herkesin önünü açmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir