Elif Görgülü, Unutulmaya Yüz Tutan Pismeti Geleneksel Lezzetleri Yaşatıyor
Tekirdağ’da yaşayan 41 yaşındaki Elif Görgülü, babaannesinden öğrendiği geleneksel karanfilli pismeti üreterek ev ekonomisine katkı sağlıyor ve kadınlara istihdam sağlıyor. Görgülü, 4 yıl önce Hayrabolu ilçesinde açtığı iş yerinde erişte ve yufka gibi hamur işi ürünlerinin satışını yapmaya başladı.
Ürünlerini hazırlayıp satışa sunan Görgülü, daha sonra unutulmaya yüz tutmuş yöresel bir lezzet olan pismeti yaşatmaya karar verdi. 80 kişilik bir üretimle başlayan serüveninde bugün 500 kişilik siparişlere cevap veren Görgülü, üretimini artırarak çevresindeki kadınlara da istihdam sağladı.
Görgülü, Tekirdağ ve çevre illerden pismeti siparişi aldıklarını belirterek, bu eski geleneğin unutulmaması için çaba harcadığını söyledi. Pismetin, 200 yıllık bir gelenek olduğunu ve karanfilli küçük ekmek tarzında yapılan tatlı ve tuzlu bir ürün olduğunu dile getiren Görgülü, “Pismeti herkesin bildiği ancak unutulmaya yüz tutmaya başladığı bir gerçek. Eski gelenekleri ve lezzetleri yaşatmak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.” şeklinde konuştu.
İş yerinde çalışan kadınlarla beraber büyüyen Görgülü, kadınların iş hayatında yer almasının önemine vurgu yaparak, “Kadınların çalışması hem aileye hem de topluma katkı sağlar. Geleneklerimizi sürdürürken aynı zamanda evimize ve çocuklarımıza fayda sağlıyoruz.” dedi.
Bir diğer iş ortağı Yasariye Köseoğlu da unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin devam ettirilmesinden gurur duyduklarını belirterek, pismet yapımının yanı sıra yufka, kesme, erişte, tarhana ve lokma gibi ürünlerle ev ekonomilerine katkı sağladıklarını kaydetti.
Pismetin hazırlanışı ise un, kuru maya, süt, susam ve öğütülmüş karanfil kullanılarak gerçekleşiyor. Yoğrulan hamur 2 saat dinlendirildikten sonra fırına verilerek pişiriliyor ve üzerine yağlı ve şekerli su sürülerek servis ediliyor.