“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uzmanından Uyarı: Renkli Ambalajlarla Süslenen Gıdalara Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, renkli ambalajlar, fit, doğal, şekersiz gibi masum görünümlü ifadelerle süslenen gıdaların genellikle ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığını vurgulayarak, bu tür ürünlerin fazla yemeye yönlendirmek amacıyla tasarlandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin arttığı ortaya konuldu.

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan araştırmaya göre, işlenmiş et, mısır gevrekleri, gazlı içecekler, bisküvi ve dondurma gibi aşırı işlenmiş gıdaların yüksek oranda tüketilmesinin erken ölüm riskiyle ilişkilendirilebileceğinin altı çizildi. Yapılan tahminlere göre, 2018’de yalnızca ABD’de 124 bin, İngiltere’de ise 18 bine yakın erken ölümün bu tür gıdaların tüketimiyle doğrudan ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Diyetisyen Çakaloğlu’nun açıklamalarına göre, günümüzde tüketilen besinlerin yapısı değişmiş durumda. Artık birçok ürün daha fazla yemeye teşvik etmek için üretiliyor ve bu ürünlerin ambalajları renkli olabilir, fit ve doğal gibi ifadeler içerebilir ancak genellikle ultra işlenmiş kategorisine dahildirler. Bu gıdalar beyni ve yeme alışkanlıklarını etkileyen aroma vericiler, katkı maddeleri ve modifiye edilmiş bileşenler içerirler.

Çakaloğlu, paketli ürünlerden tamamen uzaklaşmanın zor olabileceğini ancak bu tür ürünleri tanımanın ve tüketimini sınırlamanın mümkün olduğunu belirtti. Sağlıklı seçimler yapmak için ise alışverişte ürün ambalajlarının arka yüzünü incelemek, içerik listesine dikkat etmek ve anlaşılmaz terimler içeren ürünlerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Çakaloğlu ayrıca, evde basit malzemelerle hazırlanan yiyeceklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için daha faydalı olduğunu vurgulayarak, bilinçli tercihler yapmanın önemine dikkat çekti.

(AA)

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Sakızın da artısı eksisi var! Çiğneyince diş fırçası gibiymiş ama tek şartla

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimleri sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir