Antarktika’nın derinliklerinde bilinmeyen bir dünya: Deniz domuzu, deniz örümcekleri ve deniz kelebeği…

Antarktika’nın Derinliklerinde Keşfedilen Benzersiz Deniz Canlıları

Antarktika’nın derinliklerinde yapılan keşifler, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Ekiplerin karşılaştığı en ilginç türlerden biri, pembe ve şişkin yapısıyla dikkat çeken “deniz domuzları” oldu. Bu canlılar, aslında deniz hıyarlarının bir türü olarak biliniyor. 4 ila 15 santimetre arasında değişen uzunlukları, tombul vücutları ve kısa bacaklarıyla minyatür bir domuza benziyorlar. Deniz domuzları, bin ila 6 bin metre derinliklerde yaşayarak “deniz karı” adı verilen üst katmanlardan aşağı düşen organik maddelerle besleniyorlar.

Diğer bir ilginç tür ise avuç içi kadar olan dev deniz örümcekleri. Gerçek örümceklerle benzerlik göstermeyen bu canlılar, ince bacakları ve minik gövdeleriyle deniz tabanında yaşamlarını sürdürüyorlar. Bacak açıklıkları 51 santimetreye kadar ulaşabilen bazı türler, organlarının bir kısmını bacaklarının içinde barındırıyor.

Keşifler arasında yer alan diğer bir canlı ise deniz yıldızlarıydı. Bazılarının yemek tabağı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor. Profesör Jan Strugnell’e göre, bu sıra dışı canlıların bazıları, bilim dünyası için tamamen yeni türler olabilir.

Denizden çıkarılan bu kırılgan canlıları canlı tutmak için kullanılan özel bir su tankı olan “ıslak havuz”da gözlemleyen araştırmacılar, deniz kelebeği de dahil olmak üzere birçok canlıyı yakından inceleme fırsatı buldu. Deniz kelebeği, aslında bir tür deniz salyangozu olup, şeffaf ve zarif yapısıyla dikkat çekiyor. Suyun içinde adeta uçar gibi hareket eden bu canlı, gemideki akvaryumda yumurta bırakarak bu türün yumurtlama ve gelişim sürecini detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağladı.

RSV Nuyina gemisi, sadece canlıları toplamakla kalmadı. Araştırmacılar, Denman Buzulu’nun kenarındaki deniz suyunun sıcaklık, tuzluluk, oksijen oranı ve metal seviyelerini ölçerek bölgenin çevresel değişimini inceledi. 1996 ile 2018 yılları arasında 5 kilometre geri çekilen buzul, Doğu Antarktika’nın en hızlı eriyen buz kütlesi olarak biliniyor.

Oşinograf Laura Herraiz Borreguero’ya göre, elde edilen veriler, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılan iklim modellerinin doğruluğunu test etmek adına büyük öneme sahip: “Sistem değişiyor. Bu değişimi gözlemlemek, uyum ve azaltım stratejilerimizin sağlam temellere dayanması açısından kritik.”

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Cep telefonlarının pil ömrünü 5 yıl kısaltan hata: Çoğu kişi yanlış biliyor

Günümüzde cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak çoğu kullanıcı, farkında olmadan bataryaların ömrünü ciddi şekilde kısaltan bir hatayı sürekli tekrar ediyor. Uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık, telefonların pil ömrünü 5 yıla kadar azaltabiliyor.

Başlıksı1000 yıldır kayıp olan Babil ilahisi yapay zekâyla çözüldü

Uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip, yaklaşık 1000 yıldır kayıp olan Mezopotamya dönemine ait gizemli bir ilahiyi çözdü. Kil tabletlere yazılmış olan “Babil İlahisi”, antik Babil kentinin ihtişamını gözler önüne seriyor ve kent sakinlerinin günlük yaşamına dair yeni bilgiler sunuyor. Keşfin ayrıntıları, Iraq dergisinde yayımlandı.

TRT 1 canlı izle 29 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Yetki belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, bu yıl yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir